26 najčešćih PITANJA I ODGOVORA o IZOLACIJI zidova

1. Rešio sam da izvršim spoljašnju izolaciju kuće. Kuća je 10×8, prizemlje i sprat, spoljni zidovi giter blok omalterisani i spolja i iznutra. Ovo za mene totalno nepoznata materija, hteo bih da sve uradim što je najbolje moguće jer smatram da je termoizolacija kapitalna investicija, da se radi jednom u životu i da se kasnije izvođačke greške i mnoge druge skupo plaćaju. Tragam za informacijama u tom pogledu, pa iz tog razloga i vama pišem u nadi da ćete mi i odgovoriti na sledeća pitanja:

A) Stiropor ili kamena vuna?
B) Razlika u ceni za otprilike 200m2 fasade?
C) Koliki su troškovi izrade elaborata energetske efikasnosti i izdavanja energetskog pasoša?
D) Na tržištu postoje različiti proizvođači kamene vune, koji su razlozi da se odlučim baš za vaš proizvod?

Za nekoga kome je ovo nepoznata materija, postavljate prava pitanja! Da krenemo redom:

Očekivano, preporučujemo kamenu mineralnu vunu. Razloga je mnogo a navešćemo samo neke:

 • Kamena vuna je prirodni materijal čija je osnovna sirovina kamen. Zagarantovana je njena trajnost i nepromenljivost karakteristika kroz vreme, bez obzira na spoljašnju temeperaturu, dakle, trajaće vam koliko i sama kuća.
 • Paropropusnost – ugradnja kamene vune u zidove garantuje da oni ‘dišu’, tj. odvija se prolaz vodene pare kroz zidove, što sa stiroporom nije slučaj. Prolaz vodene pare je neophodan da se ne bi stvarala kondenzacija i buđ u unutrašnjosti.
 • Negorivost – sistem kontaktne fasade sa kamenom vunom je negoriv sistem, ne doprinosi širenju požara i na taj način štiti živote i imovinu.
 • Zvučna izolacija – sistem sa kamenom vunom pruža i zvučnu zaštitu unutrašnjem prostoru, što takođe nije slučaj sa stiroporom.
 • Još detalja o večitoj borbi stiropora i kamene vune pročitajte ovde.

B) Cena kamene vune je otprilike 2 – 2,5 puta veća od cene stiropora iste debljine.

C) Cene izrade elaborata energetske efikasnosti variraju u zavisnosti od veličine objekta, od 0,2 – 0,5 evra/m2.

D) Budite slobodni da se raspitate o svim proizođačima do kojih možete da dođete; za nas se u Srbiji opredelilo preko 70% korisnika kamene vune, mi duboko verujemo da to nije slučajno; dajemo odličan kvalitet po dobroj ceni, imamo odličan servis i razvijenu prodajnu mrežu i takođe značajno, imamo moćnu tehničku podršku sa 15 godina internacionalnog iskustva, koja vam je uvek na raspolaganju.

2. Planiram da uradim izolaciju unutrašnjeg zida koji gleda na severnu stranu. Koji materijal da koristim i da li je ovo uopšte moguće uraditi?

Izolaciju spoljašnjeg zida radimo sa unutrašnje strane samo kada je to jedina opcija, odnosno kada je postavljanje izolacije sa spoljne strane zida nemoguće ili je izuzetno otežana ugradnja (npr. ako živite na 12. spratu u soliteru sa 20 spratova). Ukoliko ste napravili odluku da radite izolaciju unutra, predlažemo sledeće rešenje, tzv. zidna obloga:

Postavi se metalna Knauf potkonstrukcija za ugradnju gips-kartonskih ploča i prostor između profila se popuni mineralnom vunom (kamenom NaturBoard FIT-G PLUS ili staklenom Decibel). Dimenzije oba ova proizvoda su prilagođene ugradnji između profila potkonstrukcije. Nakon toga obavezno preko vune se postavlja parna brana (Homeseal LDS 35), kako bi se sprečio nagli prodor vodene pare u izolacioni sloj i neželjene pojave poput kondenzacije i neprijatnih mirisa. Štampana strana folije se okreće ka unutrašnjem prostoru.

Nakon ugradnje parne brane postavljaju se gips-kartonske ploče koje se obrađuju u skladu sa pravilima definisanim za ovaj tip zidnih obloga (bandažiranje, gletovanje, bojenje).

Ukoliko se izolacija vašeg spoljašnjeg zida izvede na ovaj način, nećete imati nikakve negativne posledice, čak ćete, pored osnovnog motiva (a to je termoizolacija), dobiti i značajno poboljšanje zvučne izolacije od spoljašnje buke, što je specifičnost rešenja sa mineralnom vunom kao izolacionim materijalom.

3. U planu mi je da na proleće radim fasadu sa kamenom vunom. Mislim da je kvalitetnija i da nije bez razloga skuplja. Kuća se nalazi u Mladenovcu, mislim da nije daleko od Beograda, kako bi se vi angažovali, naravno ako imate korektan odnos cena/kvalitet. U pitanju je visoko prizemna kuća sa spratom sa kosinama. Otprilike oko 140m2 površine za izolaciju.

Moje pitanje je: koju debljinu izolacije mi preporučujete, da li je po pravilu što deblje-to bolje? I bio bih vam jako zahvalan kada biste mi napisali cenu po kvadratu za različite debljine izolacije (počevši od 8cm pa na gore), da bih video eventualno kolika je razlika i tako mogao da se odlučim. Naravno podrazumeva se vaš materijal, skela i sve ostalo što je potrebno.

Delimo iste procene, da je kamena vuna visokokvalitetan izolacioni materijal i da je vredan razlike u ceni u odnosu na ostale izolacione materijale.

Što se tiče debljine, preporučujemo minimalno 8 cm fasadne vune FKD-S Thermal, jer je za postojeće objekte to minimum koji zahtevaju propisi iz oblasti energetske efikasnosti u Srbiji. Naravno, svaki centimetar više koji ugradite, dobijate na termičkom učinku, odnosno uštedi u ceni energenata kojima grejete kuću ali i uštedi u energiji potrebnoj za hlađenje leti. Kada razmatrate debljinu izolacije, imajte u vidu da je razlika u ceni same vune zanemarljiva, a količina ostalog materijala koji ide u sistem (lepak, mrežica, završni slojevi fasade) je ista, bez obzira na debljinu izolacije. Što će reći, kada već radite, radite sa što većom debljinom, jer se izolacija radi samo jednom u životnom veku objekta, a uštede su mnogo veće sa većom debljinom izolacije, pa je samim tim i povrat investicije kroz uštede brži.

Što se tiče cene, ona zavisi od mnogo faktora, ali da ne ostanete bez odgovora: materijal za fasadu sa debljinom kamene vune od 8cm, zavisno od proizvođača sistema bi bio cca. 17 evra, a za izvođenje (‘skela i ruka’) je cena od 8 evra pa naviše, zavisno od vrste i izgleda objekta, lokacije i sl.

4. Interesuje me da li je moguće sa unutrašnje strane uraditi zvučnu izolaciju kamenom vunom a sa načinom rada kao kod spoljašnje fasade, tj. bez metalnih profila i gips-kartona? Koji tip kamene vune bi u tom slučaju trebalo upotrebiti?

Zvučna izolacija unutrašnjeg prostora se postiže sistemskim rešenjima koja se sastoje od određenog broja pregrada-prepreka koje umanjuju neželjeni upliv buke. U tim sistemima mineralna vuna je samo jedan od delova. Za izolaciju spoljšnjih zidova sa unutrašnje strane se koristi tzv. zidna obloga (pogledajte odgovor na pitanje broj 2 u ovoj sekciji). Što se tiče tipa vune, uobičajno je da se stavljaju kamena ili staklena mineralna vuna nižih gistina (recimo NaturBoard FIT ili NaturBoard FIT-G), ili namenski proizvodi izuzetnih akustičkih karakteristika, tipa Decibel – ali uvek kao deo Knauf sistema pregradnih zidova, koji je dokazan kao najefikasniji za ovu namenu.

Varijantu koju pominjete bi bilo moguće uraditi kao unutrašnju termoizolaciju (u tom slučaju bi koristili kamenu mineralnu vunu za kontaktnu fasadu FKD-S Thermal u sistemu sa lepkovima i staklenom mrežicom), samo bi trebalo proveriti difuziju vodene pare (kroz softver građevinske fizike – naši inženjeri takav proračun rade uslužno, pišite nam na office.belgrade@knaufinsulation.com). Nedostatak ovakvog rešenja je nemogućnost korišćenja takvog zida za kačenje bilo čega (slika, polica, drugih zidnih elemenata), što kod zidne obloge nije slučaj.

5. Kuća mi je veličine 10×11 m, prizemlje, sprat i potkrovlje. Na kući je urađena izolacija perlit betonom. Stolarija je Jelovica i veoma dobro dihtuje. Dosadašnja izolacija nije loša ali bih hteo da je poboljšam. Interesuje me dodatna izolacija kamenom vunom. Koliko treba, koja debljina, koliko bi koštalo i slično?

Postavljanje izolacije od kamene vune na spoljnim zidovima na kojima je perlit-beton je u principu moguće, ako je perlit dobro vezan za podlogu (zid), što znači da nema slaba mesta koja “zvone” kada kuckamo po fasadi. Verovatno imate perlit u sloju 3-5 cm. Predlažemo da ugradite minimalno 8cm izolacije od kamene mineralne vune tipa FKD-S ThermalKontaktni fasadni sistem osim izolacionog materijala poseduje i druge komponente (lepak, mrežica, prajmer, završni dekorativni malter). Za informacije o cenama i proizvođačima sistema pogledajte našu stranicu sa prodajnim mestima.

Želite da ušuškate svoj dom fasadom sa kamenom vunom?

ili

6. Koliko je kamene vune potrebno za 400 kvadrata fasade i koja je cena lepka?

Ako ste računali površinu fasade bez otvora, onda je potrebno 400m2 (ili nešto više, uvek imajte u vidu rastur), a ako ste računali ukupno, onda oduzmite površinu vrata i prozora.

Knauf Insulation ne nudi lepkove i završne materijale za fasadu, već birate sami između mnogih renomiranih proizvodjača na našem tržištu (Knauf, Baumit, Ceresit, Bekament…). Obično ćete kamenu vunu, lepak i završne slojeve naći na jednom prodajnom mestu, pogledajte ovde: https://www.knaufinsulation.rs/distributeri

7. Planiram da stavim izolaciju i razmišljam o kamenoj vuni. Interesuje me da li imate ovlašćene fasadere i kako ih mogu kontaktirati. Kolika je garancija u tom slučaju?

Sa naše strane možemo ponuditi materijal (kamenu vunu) i uslugu da izvršimo dodatnu obuku za izvođače ako nisu do sada radili sa kamenom vunom. Više o samom sistemu pogledajte ovde.

Garanciju za fasadni sistem daje ‘nosilac sistema’ (kompanija koja proizvodi ostale komponente sistema – lepkove, završne dekorativne maltere), i na našem tržištu su prisutne mnoge renomirane kompanije. Jedna od takvih je i naša sestrinska kompanija Knauf, kojoj se možete obratiti za garanciju na ugradnju sistema sa kamenom vunom.

8. Da li je pravilno kombinovati mineralnu vunu kao unutrašnju (između gips-kartonskih ploča i bloka) i stiropor kao spoljašnju izolaciju? U pitanju su spoljašnji zidovi – stavio bih 10cm stiropora sa spoljne strane i mineralnu vunu 5cm iznutra i zatvorio je sa gips-kartonskim pločama.

Ovakav slučaj uglavnom imamo kada je u pitanju intervencija iznutra, a sa spoljne strane je već bio stiropor u okviru zatečenog stanja. U principu nije nepravilno, ali je bitno voditi računa o difuziji vodene pare i staviti adekvatnu parnu branu između gipsa i vune unutra, sa toplije strane izolacije. Ovaj proračun se radi u softveru za građevinsku fiziku, naši inženjeri ga rade uslužno, možete nas kontaktirati na office.belgrade@knaufinsulation.com.

Naš predlog bi ipak bio da uradite kompletnu izolaciju sa spoljašnje strane – za novogradnju optimalna debljina 10cm, ali važi princip što više-to bolje.  Više detalja o sistemu kontaktne fasade sa kamenom vunom pogledajte ovde.

9. Da li na debljinu spoljašnjeg zida 33 cm ima svrhe lepiti termoizolaciju od kamene vune ili stiropora ili samo obraditi fasadu nekom nepromočivom fasadnom bojom?

Svakako je potrebno, bolje reći neophodno, da na zid ugradite termoizolaciju, jer spoljašni zid od 33cm, pa ni deblji od toga, ne pruža odgovarajuću termičku zaštitu bez dodatne termoizolacije (osim ako je u pitanju neki zid od specijalnih keramičkih termo-blokova).

Mi preporučujemo kamenu mineralnu vunu – npr. FKD-N Thermal u debljini od minimum 8 cm. Više o sistemu kontaktne fasade sa kamenom vunom pogledajte ovde.

10. Imam pitanje u vezi fasade: obično majstori stavljaju manje od 14kg/m2 lepka ukoliko nisu licencirani, neki čak i duplo manje. Da li je to dobro? I gde da nađem licencirane majstore i da li su oni skuplji?

Način rada i količinu lepka između ostalog propisuje nosilac kompletnog sistema (firme proizvođači lepka i završnih slojeva poput Knaufa, Baumita, Ceresita i sl.) ali postoje univerzalna pravila koja su ista za sve – kada su fasade sa kamenom vunom u pitanju potrebna je veća količina lepka u odnosu na stiropor i ona je min. 12-14 kg/m2 za faze lepljenja i armiranja mrežice.

Što se tiče sertifikacije majstora, opet je to u domenu proizvođača sistema koji obično izdavanje garancije vezuju za sertifikovanog majstora – mi smo proizvođači samo dela sistema i ne sertifikujemo majstore ali možemo da posavetujemo majstore koje Vi izaberete.

11. Zamolio bih vas da mi pomognete i rešite mi nedoumice oko unutrašnje izolacije kamenom vunom u sistemu suve gradnje. Naime, objekat koji bih izolovao nemam mogućnost da uradim sa spoljašnje strane zida, tako da sam planirao sa unutrašnje.

Izolovao bih sve zidove, plafon i podove a preko podova radim podno grejanje, postavio bih parnu branu sa unutrašnje strane vune, ali sam i negde isto čitao da je vuna podložna truljenju i stvaranju buđi. Ima li potrebe da stavim parnu branu sa obe strane vune, kako bih je zaštitio od tih navedenih efekata? Strah me je da ne budem imao problem u delovima izolacije u kupatilu i kuhinji. Imate li neki predlog za mene? Bio bih vam zahvalan na savetu.

U svim oblogama koje su element omotača (zidovi i podovi/plafoni prema negrejanom prostoru) potrebna Vam je parna brana do gipsa zbog kondendzacije. Preporučujemo našu parnu branu Homeseal LDS 35. Kod kupatila i kuhinje, ukoliko zid nije prema negrejanom prostoru, nije potrebna parna brana, tu samo povedite računa o izboru adekvatnih gipsanih ploča (vlagootporne). Parna brana treba da bude dobro zaptivena, sa preklopima od min. 10cm i spojena na preklopima – za zaptivanje preporučujemo lepljivu traku Homeseal SOLIFIT-1 i elastični lepak Homeseal Solimur.

Za unutrašnju oblogu zida, ukoliko se odlučite za Knauf sistem, preporučujemo kamenu vunu NB FIT-G PLUS, optimalna debljina 10cm. S obzirom da je spoljašnji zid u pitanju, obavezna je upotreba parne brane između vune i gipsa. Preporučujemo Homeseal LDS 35. Parna brana treba da bude spojena na preklopima i zaptivena po obimu zidova uz pomoć lepljive trake Homeseal SOLIFIT-1. Mineralna vuna, ukoliko je adekvatno postavljena, nije podložna truljenju niti buđi. Za ovu primenu malo je bolje rešenje kamena vuna, s obzirom da ima bolje performanse od staklene u letnjim mesecima. Kamena vuna malo duže akumulira toplotu pre nego što je otpusti u unutrašnji prostor. Vuna neće izgubiti svojstva prilikom pritiskanja, mada ova primena ne podrazumeva da vuna bude pritisnuta već ubačena između potkonstrukcije gipsane obloge.

12. Da li se mogu upotrebiti table kamene vune FKD-S Thermal za termoizolaciju neventilisanog fasadnog sendvič zida koji se sastoji iz: giter blok 19cm + aktivna parna brana Homeseal LDS 5 + kamena vuna 10cm + fasadna opeka? Ako mogu, koliko tiplova upotrebiti? Ili je preporučljivije i jeftinije upotrebiti ploče NaturBoard Venti?

FKD-S Thermal je moguće upotrebiti za opisanu poziciju i preporučujemo da to uradite u slučaju da već imate na raspolaganju ovaj proizvod. Ako treba da izvršite kupovinu, povoljnije rešenje je NaturBoard VENTI kako ste i naveli.

Što se tiče tiplovanja, ono služi samo u montažnoj fazi dok vunu ne zatvori spoljni zid a svakako su prisutni i ankeri koji su veza između spoljnog i unutrašnjeg zida. Smernice za ugradnju pogledajte na našem sajtu.

13. Koji lepak i tiplove da koristim kada izolujem kuću sa spoljašnje strane kamenom vunom debljine 10cm?

Lepak kojim se lepi kamena vuna (a kasnije se koristi i za gletovanje i armiranje) treba da bude paropropustan, kao sto je i kamena vuna. Svi renomirani proizvodjaci fasadnih sistema na nasem trzistu imaju i lepkove namenjene za lepljenje kamene vune, tako da od Vas zavisi za koga cete se odluciti (Knauf, Baumit, Ceresit, Maxima…)

Tipl za kamenu vunu mora imati celicno jezgro zbog negorivosti.

Mi u ponudi imamo dva tipa tiplova:

 1. Tipl H1 ECO – dužina tipla treba da je +35mm u odnosu na debljinu kamene vune, osim u slučaju ytong blokova gde treba da je +65mm
 2.  Tipl LFM i LMX – dužina tipla treba da je +65mm u odnosu na debljinu kamene vune

Želite da ušuškate svoj dom fasadom sa kamenom vunom?

ili

14. Na kući mi je urađena fasada stiroporom 5cm 2003. god. Pošto sam uradio izolaciju potkrovlja staklenom vunom recite mi da li je moguće da na postojeću fasadu dodam jos 5cm kamene vune spolja i kako se to radi, ako se radi uopšte? Ili moram da skidam postojeću fasadu pa nanovo?

Ukoliko je postojeća fasada u dobrom stanju (nema tragova otpadanja, ljuštenja i sl.) nova fasada sa kamenom vunom se može uraditi na postojeću uz prethodne korake:

 • Nanos podloge na postojeći završni sloj (tipa Knauf Grundol)
 • Lepljenje i tiplovanje kamene vune (kod izbora tiplova uzeti u obzir ukupnu debljinu novih i postojećih slojeva na fasadi)
 • Nanos završnih slojeva (lepak, mrežica, završni sloj)

Dakle, ključna stvar je provera stanja postojeće fasade.

15. Potrebna mi je vaša stručna pomoć. Hteo bih da odradim sa unutrašnje strane spoljnih zidova izolaciju i gips ploče. Trenutni zidovi su od običnih blokova, spolja termofasada sa stiroporom 8cm, a sa unutrašnje strane tanak troslojni premaz cementnog lepka i jedan sloj gotovog maltera. Hteo bih da stavim vunu 5cm zatim gips ploče i neku vrstu fasadnog završnog premaza. Da li je potrebna neka folija preko vune i postoji li mogućnost da imam problem sa vlagom i neprijatnom mirisom?

Za izolaciju spolašnjih zidova sa unutrašnje strane preporučujemo zidnu oblogu u sledećem sastavu:

 • Metalna potkonstrukcija od Knauf profila
 • Između profila kamena mineralna vuna NaturBoard FIT PLUS 5cm
 • Preko vune parna brana Homeseal LDS 35
 • Gips-kartonske ploče koje zatvaraju sistem
 • Završna obrada gips-kartonskih ploča prema uputstvu proizvođača

Navedeni sistem sasvim dobro funkcioniše i parna brana koju ćete staviti štiti vunu od vlage koja bi u nju mogla dospeti iz unutrašnjeg prostora – tako da ne treba da brinete o kondenzu i neprijatnim mirisima, neće ih biti.

16.  Molim vas da mi pomognete prilikom odabira kamene vune za fasadu, koja je razlika između FKD-S i FKD-N kamene vune?

Kada je u pitanju izbor između dva pomenuta proizvoda, najvažnije od svega je da su oba proizvoda adekvatna za sisteme kontaktne fasade sa kamenom vunom.

Proizvod FKD-N Thermal ima nešto bolje termičke ososbine a nešto slabije mehanicke i osmšsljen je kao povoljnija opcija (novčano) pre svega za individualne objekte (privatne kuće).

Dakle, FKD-S Thermal je osnovni proizvod koji preporučujemo, a kao nešto povoljnija opcija – tu je FKD-N Thermal.

17. Poštovani, želimo da izolujemo kuću, pa nas zanimaju mogućnosti. Prizemlje smo zidali od giter blokova veličine šest cigli, prvi i drugi sprat smo zidali isto giter blokovima u veličini četiri cigle, treći sprat su siporeks blokovi gde trenutno nema nikakva fasada. Na prizemlju, prvom i drugom spratu ima fasada bez izolacije. Površina objekta za izolaciju iznosi oko 400 m2. Moje pitanje glasi: da li ima mogućnosti da se uradi izolacija sa kamenom vunom 10cm na oko 400m2 površine? Koliko bi bilo opterećenje na objekat i da li je to preporučljivo? Da li se uopšte može pričvrstiti mineralna vuna, s obzirom da ovi blokovi imaju dosta šupljina ili za to možda ima neki primenjiv metod da se ta izolacija uradi? Šta je vaše mišljenje i preporuka?

Ugradanja kontaktne fasade sa kamenom vunom na podlogu tipa giter blokova raznih tipova je potpuno uobičajna stvar; naime, tiplovanje za koje mislite da može biti problem je moguće u ovakvom tipu materijala jer se telo tipla raširi u zoni zidova bloka. Ovaj tip fasade dominantno se “drži” na lepku – tiplovi su samo dodatno osiguranje. Dodatno, treba obratiti pažnju gde je podloga “siporex”: tu su su potrebni duži tiplovi jer je to podloga koja je osetljiva na fazu tiplovanja. Ako se odlučite za tiplove koje mi nudimo, za blok je potreban tipl KI H1 ECO 155 a za deo gde je siporex KI H1 ECO 195 (sve uz pretpostavku da izaberete debljinu kamene vune od 10 cm koliko mi preporučujemo kao optimalno).

18. Da li je obavezno tiplovanje kamene vune sa početnom lajsnom na visini od 2,80m? Unapred hvala.

Tiplovanje kamene vune je obavezno u svim situacijama i bez obzira na visinu objekta. Obavezno je da imate 6-8 tiplova po m2 a preporučujemo KI H1 ECO tiplove.

19. Da li preporučujete SmartRoof Base kamenu vunu za kontaktnu demit fasadu? Da li bi mogla da se odradi fasada kuće sa ovom kamenom vunom?

Ne preporučujemo upotrebu vune SmartRoof BASE kao vune u kontaktnim (ETICS) sistemima jer su za tu namenu isključivo namenjene vune FKD-S Thermal i FKD-N Thermal koje se proizvode u skladu sa zahtevima koji su veoma specifični i standardizovani. Ako već imate tu vunu na raspolaganju probajte da je zamenite ili je upotrebite u nekoj drugoj aplikaciji (krov, pregradni zid…)

20. Da li ploča kamene vune ima lice i naličije? Odnosno, prilikom lepljenja, da li je potrebno obraćati pažnju koju stranu treba okrenuti ka zidu a koja bi trebalo da bude okrenuta ka spolja? Ako je to bitno, kako razlikovati te dve strane?

Ako je u pitanju fasadna vuna (za kontaktnu ili ventilisanu fasadu), od juna 2020. je u našoj fabrici u Surdulici počelo obeležavanje fasadnih ploča sa dve paralelne linije, kao na slici u nastavku – strana koja na sebi sadrži linije treba da ide ka spolja, tj. ka osobi koja ugrađuje vunu. Za ostale proizvode od kamene i staklene mineralne vune koji nisu fasadni – svejedno je kako ćete ih okrenuti.

21. Nekoliko pitanja u vezi fasade od kamene vune. U planu imam da objekat na Tari, nadmorska visina oko 900m, adaptiram za sobe za izdavanje. Objekat je bio prodavnica i sagrađen je od betonskog šupljeg tj. olakšanog bloka. Visina do venčanice je 3,6 m. Potkrovlje nema gotovo nikakvu izolaciju.

 1. Ima li smisla na takvom objektu raditi termo fasadu od kamene vune?
  Odgovor: Svakako da ima smisla raditi fasadu sa kamenom vunom – ona će obezbediti prijatnu klimu u objektu tokom cele godine, uz niz dodatnih prednosti – štiti vas od požara, zidovi objekta dišu, zaštićenost od buke.
 2. Koju debljinu vune preporučujete?
  Odgovor: Uvek preporučujemo min. debljinu od 10 cm; s obzirom na lokaciju objekta – planina, optimalna debljina bi bila 15 cm – proizvodi za ovu poziciju su FKD-S Thermal i FKD-N Thermal

 3. Koju vunu preporučujete za izolacuju kosog krova (izmedju rogova)?
  Odgovor: Za poziciju kosog krova predlažemo kombinaciju kamene i staklene vune: između rogova kamena mineralna vuna NaturBoard FIT PLUS (u punoj visini rogova) i UNIFIT 035 ispod rogova (ako je ovaj deo planiran). U potkrovlju su neophodne i zaštitne folije kako bi izolacija pravilno funkcionisala. Detaljnije o izolaciji potkrovlja pogledajte ovde: https://mojepotkrovlje.rs/odaberite-vas-slucaj/ i odgledajte kratak video o značaju folija u potkrovlju.

22. Da li mogu dobiti okvirnu ukupnu cenu postavljanja fasade sa kamenom vunom, kuća ima 120 kvadrata?

Teško je precizno definisati odgovor na Vaš upit ali ugrubo, za debljinu izolacije od 10 cm kamene vune, cena celog sistema sa postavljam bi bila od 25 EUR/m2 pa naviše, zavisno od izbora proivođaca ostalih elemenata sistema (lepkovi, mrežica, dekorativni sloj…), lokacije kuće i lokalnog tržišta izvođača fasada.

23. Koja je vaša prporuka za kamenu vunu najveće gustine? Koja debljina treba da bude i koliko bi me orijentaciono koštala cela investicija za kuću od 220 m2? Kako da izračunam površinu fasade? Koliko bi vremena trebalo da se to uradi u vašoj organizaciji?

Kada je kamena vuna na fasadi u pitanju, stvar je prilično jednostavna i svedena na izbor 2 tipa vune –  standardno rešenje sa FKD-S Thermal, a nešto ekonomičnije je  FKD-N Thermal.

Sve smo detaljno opisali na sajtu: https://www.knaufinsulation.rs/kontaktna-fasada

Što se tiče cene, za grubu procenu možete računati na cenu 10 cm debljine 10 €/m2, a za precizne informacije možete se raspitati na našim prodajnim mestima: https://www.knaufinsulation.rs/distributeri, gde ćete sanati i ukupnu cenu svih ostalih potrebnih komponenti za fasadu (lepkovi, podloge, dekorativni malteri, mrežica, tiplovi…).

Ipak, finalni proračun ćete dobiti kada izvođač koga izaberete dođe na objekat i sve premeri i da ponudu – mi se tim delom posla ne bavimo.

24. Živim u kući na spratu. Pre 10 godina renovirao sam ceo sprat, postavio PVC prozore, uradio centralno grejanje itd. Kada sam se uselio,  prve zime na prozorima je počela da se pojavljuje kondezacija u toj meri da su celi prozori bili zamagljeni. Mislio sam da će to da se reši kada budem uradio izolaciju. Posle par godina uradio sam i izolaciju stiropor 8cm, međutim problem nisam rešio. Prozori i dalje magle, ove godine mi je u par ćoškova bilo i mokro tako da mi se malo pojavila i buđ. Inače, i na ploči iznad je postavljen stiropor 5cm kao izolacija. Ne znam ni sam koga nisam pitao da mi pomogne, sve su to neka nagađanja, ali niko ne zna da mi kaze tačno u čemu je problem i šta da radim da bi taj problem rešio. Molim vas ako možete da mi pomognete, ili ako znate nekoga ko može da mi reši problem?

Problemi koje ste imali u početku su mogli biti rezultat toga što niste imali spoljnu izolaciju, koju ste u međuvremenu uradili. Pod uslovom da je izolacija urađena kako treba (npr. bitni su detalji izolacije špaletni oko prozora) i da se prostor u kome živite redovno provetrava (prirodna ventilacije je neophodna), problem sa rošenjem prozora bi trebalo da prestane.

Naš predlog je da, ukoliko već niste, kontaktirate proizvođača prozora i iznesete im problem – jer Vi ste svakako uradili sve što je potrebno da nemate probleme koje ste opisali.

25. Pošto sam rešila da kuću izolujem kamenom vunom, na vašem YouTube kanalu saznala sam šta mi sve treba i kako treba da se uradi, zanima me da li posle postavljanja izolacije preko nje može da se postavlja dekorativna fasada od lomljenog kamena? I koji lepak se koristi za taj kamen?

Mi ćemo Vam odgovoriti na deo pitanja vezano za kamenu vunu a u vezi sa lepkom će Vas kontaktirati kolege iz naše sestrinske kompanije Knauf Zemun.

Da, moguće je raditi kamen kao završni sloj fasade sa kamenom vunom. Izbor kamene vune za ovu poziciju je FKD-S Thermal. Način lepljenja, izbor lepka i/ili debeloslojne obrade malterom zavisi od više faktora, a naročito od težine kamena po m2 i taj podatak bi trebalo da pribavite za dalju razradu rešenja.

26. Gradim kuću u Herceg Novom od ztong blokova 25cm. Na zidovima sa unutrašnje strane će ići Knauf gipsane ploče na drvenim profilima. U njima ima 2-3 cm prostora i htjeli bi da stavimo neku vunu kao dodatni izolator, pa vas molim za savjet. Kuća je u suncu, nema vlage niti leda zimi ali eto da ubacimo nešto da nije prazno…

Za ovu poziciju (tzv. zidna obloga) predlažemo da ugradite staklenu vunu u rolni DECIBEL od 50 mm, ili novi proizvod Akustik Roll koji će se uskoro naći na tržištu – ona se može sabiti u 30 mm prostora profila. Alternativa su ploče kamene vune od 20 ili 30 mm.

Želite da ušuškate svoj dom fasadom sa kamenom vunom?

ili