31 najčešće PITANJE I ODGOVOR o IZOLACIJI zidova

Svi već znate da se, pored uobičajenog rešenja sa EPS-om (stiroporom), fasada može izolovati i KAMENOM VUNOM. Međutim, i dalje imate mnogo pitanja i nedoumica u vez isa materijalom, cenama, majstorima, načinu izvođenja, debljini vune i slično i mi vas u potpunosti razumemo. Mnoga pitanja koja od vas svakodnevno dobijamo smo skupili, na njih odgovorili i spakovali ih u blog koji sledi.

Pred vama je dopunjeni i ažurirani blog sa pitanjama i odgovorima – otprilike sve što ste hteli da znate o izolaciji fasade kamenom mineralnom vunom, i na svu sreću – imali ste koga i da pitate 🙂

Ako i pored teksta u nastavku imate još pitanja ili želite da razgovarate sa našom tehničkom podrškom, kliknite na dugme na dnu teksta i pišite nam!

Sekcija 1: O kamenoj vuni, cenama i gde se može kupiti

1. Koja je cena fasadne vune po metru kvadratnom (materijal i ugradnja)?

Kamena vuna je samo jedna od komponenti sistema kontaktne fasade – tu su još lepkovi, završni dekorativni malteri kao i prateći elementi (mrežica, tiplovi, profili, lajsne i sl). Imajući ovo u vidu, pokušaćemo da damo orijentacioni odgovor: za debljinu izolacione ploče za fasadu FKD-S Thermal od 10cm, cena sistema, sa ‘skelom i rukom’ – tj. sa uključenim radovima, je između 25-30 evra/m2. Ipak, imajte u vidu da je veoma nezahvalno davati uopštene procene troškova, jer troškovi zavise od odabranog proizvođača lepkova i završnog sloja, iskustva majstora, vrste i komplikovanosti objekta, kvadrature, lokacije objekta i slično.

2. Gde u mom gradu mogu da kupim Knauf Insulation kamenu/staklenu vunu?

Knauf Insulation svoje proizvode ne prodaje direktno, već isključivo preko ovlašćenih prodajnih mesta (distributera i stovarišta) kojih ima po celoj Srbiji i regionu. Na našem sajtu postoji stranica za pretragu prodajnih mesta po gradovima, kod kojih se možete raspitati o cenama i dostupnosti materijala i kupiti naše proizvode i rešenja.

3. Koliko je kamene vune potrebno za 400 kvadrata fasade i koja je cena lepka?

Od ukupne površine treba oduzeti površinu otvora (prozora i vrata), s tim da se otvori do 2 m2 ne odbijaju prilikom obračuna površine. Pre kupovine materijala, neophodno je da izvođač izvrši merenje objekta i da svoju procenu potrebne količine materijala.

Knauf Insulation ne nudi lepkove i završne materijale za fasadu, već birate sami između mnogih renomiranih proizvodjača na našem tržištu (Knauf, Baumit, Ceresit, Bekament, Maxima…). Obično ćete kamenu vunu, lepak i završne slojeve naći na jednom prodajnom mestu, pogledajte ovde: https://www.knaufinsulation.rs/distributeri

4. Rešio sam da izvršim spoljašnju izolaciju kuće. Kuća je 10×8, prizemlje i sprat, spoljni zidovi giter blok omalterisani i spolja i iznutra. Ovo za mene totalno nepoznata materija, hteo bih da sve uradim što je najbolje moguće jer smatram da je termoizolacija kapitalna investicija, da se radi jednom u životu i da se kasnije izvođačke greške i mnoge druge skupo plaćaju. Tragam za informacijama pa iz tog razloga i vama pišem u nadi da ćete mi i odgovoriti na sledeća pitanja:

A) Stiropor ili kamena vuna?
B) Razlika u ceni za otprilike 200m2 fasade?
C) Koliki su troškovi izrade elaborata energetske efikasnosti i izdavanja energetskog pasoša?
D) Na tržištu postoje različiti proizvođači kamene vune, koji su razlozi da se odlučim baš za vaš proizvod?

Za nekoga kome je ovo nepoznata materija, postavljate prava pitanja! Da krenemo redom:

A) Očekivano, preporučujemo kamenu mineralnu vunu (pročitajte i poseban tekst gde smo detaljno opisali razlike između stiropora i kamene vune). Razloga je mnogo a navešćemo samo neke:

 • Kamena vuna je prirodni materijal čija je osnovna sirovina kamen. Zagarantovana je njena trajnost i nepromenljivost karakteristika kroz vreme, bez obzira na spoljašnju temeperaturu, dakle, trajaće vam koliko i sama kuća.
 • Paropropusnost – ugradnja kamene vune u zidove garantuje da oni ‘dišu’, tj. odvija se prolaz vodene pare kroz zidove, što sa stiroporom nije slučaj. Prolaz vodene pare je neophodan da se ne bi stvarala kondenzacija i buđ u unutrašnjosti.
 • Negorivost – sistem kontaktne fasade sa kamenom vunom je negoriv sistem, ne doprinosi širenju požara i na taj način štiti živote i imovinu.
 • Zvučna izolacija – sistem sa kamenom vunom pruža i zvučnu zaštitu unutrašnjem prostoru, što takođe nije slučaj sa stiroporom.

B) Nedavna višestruka poskupljenja stiropora približila su cene ova dva sistema, tako da je sada sistem kontaktne fasade sa kamenom vunom skuplji samo 30-40% od sistema sa stiroporom, za izolaciju iste debljine.

C) Cene izrade elaborata energetske efikasnosti variraju u zavisnosti od veličine objekta, od 0,2 – 0,5 evra/m2.

D) Knauf Insulation je jedini domaći proizvođač kamene vune, sa fabrikom u Surdulici. Budite slobodni da se raspitate o svim proizođačima/uvoznicima na našem tržištu. Za našu vunu se u Srbiji opredelilo preko 60% korisnika kamene vune, mi duboko verujemo da to nije slučajno; dajemo odličan kvalitet po dobroj ceni, imamo odličan servis i razvijenu prodajnu mrežu i takođe značajno, imamo moćnu tehničku podršku sa 15 godina internacionalnog iskustva, koja vam je uvek na raspolaganju.

Sekcija 2: Izolacija spoljašnjeg zida sa unutrašnje strane – zidna obloga

1. Planiram da uradim izolaciju zida sa unutrašnje strane, zid gleda na severnu stranu. Koji materijal da koristim i da li je ovo uopšte moguće uraditi?

Izolaciju spoljašnjeg zida radimo sa unutrašnje strane samo kada je to jedina opcija, odnosno kada je postavljanje izolacije sa spoljne strane zida nemoguće ili je izuzetno otežana ugradnja (npr. ako živite na 12. spratu u soliteru sa 20 spratova). Za izolaciju spoljašnjeg zida sa unutrašnje strane predlažemo sledeće rešenje, tzv. zidnu oblogu:

Postavi se metalna Knauf potkonstrukcija za ugradnju gips-kartonskih ploča i prostor između profila se popuni mineralnom vunom u debljini profila (kamenom NaturBoard FIT-G PLUS ili staklenom Akustik Roll). Dimenzije oba ova proizvoda su prilagođene ugradnji između profila potkonstrukcije. Pravilo za debljinu izolacije je što više-to bolje, ali se kod izolacije sa unutrašnje strane mora voditi računa i o tome da zidna obloga ne oduzme previše od životnog prostora, pa je debljina obično 5cm. Preko vune se obavezno postavlja parna brana (Homeseal LDS 35), kako bi se sprečio nagli prodor vodene pare u izolacioni sloj i neželjene pojave poput kondenzacije i neprijatnih mirisa. Štampana strana folije se okreće ka unutrašnjem prostoru.

Nakon ugradnje parne brane postavljaju se gips-kartonske ploče koje se obrađuju u skladu sa pravilima definisanim za ovaj tip zidnih obloga (bandažiranje, gletovanje, bojenje).

Ukoliko se izolacija vašeg spoljašnjeg zida izvede na ovaj način, nećete imati nikakve negativne posledice, čak ćete, pored osnovnog motiva (a to je termoizolacija), dobiti i značajno poboljšanje zvučne izolacije od spoljašnje buke, što je specifičnost rešenja sa mineralnom vunom kao izolacionim materijalom.

2. Interesuje me da li je moguće sa unutrašnje strane uraditi zvučnu izolaciju kamenom vunom ali sa načinom rada kao kod spoljašnje fasade, tj. bez metalnih profila i gips-kartona? Koji tip kamene vune bi u tom slučaju trebalo upotrebiti?

Zvučna izolacija unutrašnjeg prostora se postiže sistemskim rešenjima koja se sastoje od određenog broja pregrada-prepreka koje umanjuju neželjeni upliv buke. U tim sistemima mineralna vuna je samo jedan od delova. Za izolaciju spoljšnjih zidova sa unutrašnje strane se koristi tzv. zidna obloga (pogledajte odgovor na prethodno pitanje u ovoj sekciji). Što se tiče tipa vune, uobičajno je da se stavljaju kamena ili staklena mineralna vuna nižih gistina (recimo NaturBoard FIT ili NaturBoard FIT-G), ili namenski proizvodi izuzetnih akustičkih karakteristika, tipa staklene vune Akustik Roll – ali uvek kao deo Knauf sistema pregradnih zidova, koji je dokazan kao najefikasniji za ovu namenu.

Varijantu koju pominjete bi bilo moguće uraditi kao unutrašnju termoizolaciju (u tom slučaju bi koristili kamenu mineralnu vunu za kontaktnu fasadu FKD-S Thermal u sistemu sa lepkovima i staklenom mrežicom), samo bi trebalo proveriti difuziju vodene pare (kroz softver građevinske fizike – naši inženjeri takav proračun rade uslužno, pišite nam na [email protected]). Nedostatak ovakvog rešenja je nemogućnost korišćenja takvog zida za kačenje bilo čega (slika, polica i drugih zidnih elemenata), što kod zidne obloge nije slučaj.

Sekcija 3: Sendvič zid

1. Interesuje me koja je kamena vuna najbolja za sendvič zid, sa unutrašnje strane energetski blok Mladost Strong zida se na 25 cm, u sredini je po projektu vuna debljime 10cm i spolja puna cigla 12cm?

Naš predlog kamene vune za sendvič zid je NaturBoard VENTI, predložena debljina od 10cm je odgovarajuća, pogotovo zbog izbora termobloka za zidanje osnovnog unutrašnjeg zida. Detaljnije možete pogledati na: https://www.knaufinsulation.rs/izolacija-sendvic-fasadnih-zidova.

2. Da li se mogu upotrebiti ploče kamene vune FKD-S Thermal za termoizolaciju neventilisanog fasadnog sendvič zida koji se sastoji iz: giter blok 19cm + aktivna parna brana Homeseal LDS 5 + kamena vuna 10cm + fasadna opeka? Ako mogu, koliko tiplova upotrebiti? Ili je preporučljivije i jeftinije upotrebiti ploče NaturBoard Venti?

FKD-S Thermal je moguće upotrebiti za opisanu poziciju i preporučujemo da to uradite ukoliko ste već kupili ovaj proizvod ili vam je ostalo od neke kontaktne fasade. Ako tek treba da izvršite kupovinu, povoljnije rešenje je NaturBoard VENTI, kako ste i naveli.

Što se tiče tiplovanja, ono služi samo u montažnoj fazi dok vunu ne zatvori spoljni zid a svakako su prisutni i ankeri koji su veza između spoljnog i unutrašnjeg zida. Smernice za ugradnju sendvič zida pogledajte ovde.

Želite da ušuškate svoj dom fasadom sa kamenom vunom?

ili

Sekcija 4: Vrste i debljine kamene vune u kontaktnoj fasadi

1. U planu mi je da na proleće radim fasadu sa kamenom vunom. Mislim da je kvalitetnija i da nije bez razloga skuplja. Kuća se nalazi u Mladenovcu, mislim da nije daleko od Beograda, kako bi se vi angažovali, naravno ako imate korektan odnos cena/kvalitet. U pitanju je visoko prizemna kuća sa spratom sa kosinama. Otprilike oko 140m2 površine za izolaciju.

Moje pitanje je: koju debljinu izolacije mi preporučujete, da li je po pravilu što deblje-to bolje? I bio bih vam jako zahvalan kada biste mi napisali cenu po kvadratu za različite debljine izolacije (počevši od 8cm pa na gore), da bih video eventualno kolika je razlika i tako mogao da se odlučim. Naravno podrazumeva se vaš materijal, skela i sve ostalo što je potrebno.

Delimo iste procene, da je kamena vuna visokokvalitetan izolacioni materijal i da je vredan razlike u ceni u odnosu na ostale izolacione materijale.

Što se tiče debljine, preporučujemo minimalno 8 cm fasadne vune FKD-S Thermal, jer je za postojeće objekte to minimum koji zahtevaju propisi iz oblasti energetske efikasnosti u Srbiji. Naravno, svaki centimetar više koji ugradite, dobijate na termičkom učinku, odnosno uštedi u potrošnji energenata kojima grejete kuću ali i uštedi u energiji potrebnoj za hlađenje leti. Kada razmatrate debljinu izolacije, imajte u vidu da je razlika u ceni same vune zanemarljiva, a količina ostalog materijala koji ide u sistem (lepak, mrežica, završni slojevi fasade) je ista, bez obzira na debljinu izolacije. Što će reći, kada već radite, radite sa što većom debljinom, jer se izolacija radi samo jednom u životnom veku objekta, a uštede su mnogo veće sa većom debljinom izolacije, pa je samim tim i povrat investicije kroz uštede brži.

Što se tiče cene, ona zavisi od mnogo faktora, ali da ne ostanete bez odgovora: kompletan fasadni sistem sa debljinom kamene vune od 8cm, zavisno od proizvođača završnih slojeva bi bio oko 17 evra, a za izvođenje (‘skela i ruka’) je cena od 8 evra pa naviše, zavisno od vrste i izgleda objekta, lokacije i sl.

2. Da li na debljinu spoljašnjeg zida 33 cm ima svrhe lepiti termoizolaciju od kamene vune ili stiropora ili samo obraditi fasadu nekom nepromočivom fasadnom bojom?

Svakako je potrebno, bolje reći neophodno, da na zid ugradite termoizolaciju, jer spoljašni zid od 33cm, pa ni deblji od toga, ne pruža odgovarajuću termičku zaštitu bez dodatne termoizolacije (osim ako je u pitanju neki zid od specijalnih keramičkih termo-blokova).

Mi preporučujemo kamenu mineralnu vunu – npr. FKD-N Thermal u debljini od minimum 8 cm. Više o sistemu kontaktne fasade sa kamenom vunom pogledajte ovde.

3. Koji lepak i tiplove da koristim kada izolujem kuću sa spoljašnje strane kamenom vunom debljine 10cm?

Lepak kojim se lepi kamena vuna (a kasnije se koristi i za gletovanje i armiranje) treba da bude paropropustan, kao sto je i kamena vuna. Svi renomirani proizvodjaci fasadnih sistema na nasem trzistu imaju i lepkove namenjene za lepljenje kamene vune, tako da od Vas zavisi za koga cete se odluciti (Knauf, Baumit, Ceresit, Bekament, Maxima…)

Tipl za kamenu vunu mora imati čelicno jezgro zbog negorivosti. Mi u ponudi imamo dva tipa tiplova:

1. Tipl H1 ECO – dužina tipla treba da je +35mm u odnosu na debljinu kamene vune, osim u slučaju ytong blokova gde treba da je +65mm

2. Tipl LFM i LMX – dužina tipla treba da je +65mm u odnosu na debljinu kamene vune

4. Molim vas da mi pomognete pri odabiru kamene vune za fasadu, koja je razlika između FKD-S i FKD-N kamene vune?

Oba pomenuta proizvoda su adekvatna za sisteme kontaktne fasade sa kamenom vunom.

FKD-S Thermal je osnovni proizvod koji preporučujemo. Proizvod FKD-N Thermal ima nešto bolje termičke ososbine a nešto slabije mehaničke i osmšljen je kao ekonomičnija opcija, pre svega za individualne objekte (privatne kuće).

5. Želimo da izolujemo kuću, pa nas zanimaju mogućnosti. Prizemlje smo zidali od giter blokova veličine šest cigli, prvi i drugi sprat smo zidali isto giter blokovima u veličini četiri cigle, treći sprat su siporeks blokovi gde trenutno nema nikakve fasade. Na prizemlju, prvom i drugom spratu ima fasada bez izolacije. Površina fasade za izolaciju je oko 400 m2.

Moje pitanje glasi: da li ima mogućnosti da se uradi izolacija sa kamenom vunom 10cm na ovoj fasadi? Koliko bi bilo opterećenje na objekat i da li je to preporučljivo? Da li se uopšte može pričvrstiti mineralna vuna, s obzirom da ovi blokovi imaju dosta šupljina ili za to možda ima neki primenjiv metod da se ta izolacija uradi? Šta je vaše mišljenje i preporuka?

Ugradnja kontaktne fasade sa kamenom vunom na podlogu tipa giter blokova raznih tipova je potpuno uobičajna stvar; naime, tiplovanje za koje mislite da može biti problem je moguće u ovakvom tipu materijala jer se telo tipla raširi u zoni zidova bloka. Ovaj tip fasade dominantno se “drži” na lepku – tiplovi su samo dodatno osiguranje. Dodatno, treba obratiti pažnju gde je podloga “siporex”: tu su potrebni duži tiplovi jer je to podloga koja je osetljiva na fazu tiplovanja.

Ako se odlučite za tiplove koje mi nudimo, za blok je potreban tipl KI H1 ECO 155 a za deo gde je siporex KI H1 ECO 195 (sve uz pretpostavku da izaberete debljinu kamene vune od 10 cm koliko mi preporučujemo kao optimalno).

6. Da li preporučujete SmartRoof Base kamenu vunu za kontaktnu (demit) fasadu?

Ne preporučujemo upotrebu vune SmartRoof BASE kao vune u kontaktnim (ETICS) sistemima jer su za tu namenu isključivo namenjene vune FKD-S Thermal i FKD-N Thermal koje se proizvode u skladu sa zahtevima koji su veoma specifični i standardizovani. Ako već imate tu vunu na raspolaganju probajte da je zamenite, jer se taj proizvod koristi isključivo za izolaciju ravnih krovova.

Pažnja: za kontaktnu fasadu se ne koristi kamena vuna ’najveće gustine’ – gustina je potrebna na mestima gde vuna trpi veći pritisak – recimo na ravnim krovovima. Dakle, uvek birajte kamenu vunu prema našim preporukama o adekvatnoj primeni, a ne prema gustini.

7. Koja je vaša preporuka za kamenu vunu najveće gustine? Koja debljina treba da bude i koliko bi me orijentaciono koštala cela investicija za kuću od 220m2? Kako da izračunam površinu fasade? Koliko bi vremena trebalo da se to uradi u vašoj organizaciji?

Kada želite kontaktnu fasadu sa kamenom vunom, naša preporuka je jedan od ova dva proizvoda: standardno rešenje je ploča FKD-S Thermal, a nešto ekonomičnije je FKD-N Thermal.

Pažnja: za kontaktnu fasadu se ne koristi kamena vuna ’najveće gustine’ – gustina je potrebna na mestima gde vuna trpi veći pritisak – recimo na ravnim krovovima. Dakle, uvek birajte kamenu vunu prema našim preporukama o adekvatnoj primeni, a ne prema gustini.

Sve smo detaljno opisali na sajtu: https://www.knaufinsulation.rs/kontaktna-fasada

Što se tiče cene, za grubu procenu možete računati na cenu 10 cm debljine 10 €/m2, a za precizne informacije možete se raspitati na našim prodajnim mestima: https://www.knaufinsulation.rs/distributeri, gde ćete saznati i ukupnu cenu svih ostalih potrebnih komponenti za fasadu (lepkovi, podloge, dekorativni malteri, mrežica, tiplovi…).

Ipak, finalni proračun ćete dobiti kada izvođač koga izaberete dođe na objekat i sve premeri i da ponudu – mi se tim delom posla ne bavimo.

8. Nekoliko pitanja u vezi fasade od kamene vune. U planu imam da objekat na Tari, nadmorska visina oko 900m, adaptiram za sobe za izdavanje. Objekat je bio prodavnica i sagrađen je od betonskog šupljeg tj. olakšanog bloka. Visina do venčanice je 3,6 m. Potkrovlje nema gotovo nikakvu izolaciju.

 1. Ima li smisla na takvom objektu raditi termo fasadu od kamene vune?
  Odgovor: Svakako da ima smisla raditi fasadu sa kamenom vunom – ona će obezbediti prijatnu klimu u objektu tokom cele godine, uz niz dodatnih prednosti – štiti vas od požara, zidovi objekta dišu, zaštićenost od buke.
 2. Koju debljinu vune preporučujete?
  Odgovor: Uvek preporučujemo min. debljinu od 10 cm; s obzirom na lokaciju objekta – planina, optimalna debljina bi bila 15 cm – proizvodi za ovu poziciju su FKD-S Thermal i FKD-N Thermal
 3. Koju vunu preporučujete za izolacuju kosog krova (između rogova)?
  Odgovor: Za poziciju kosog krova predlažemo kombinaciju kamene i staklene vune: između rogova kamena mineralna vuna NaturBoard FIT PLUS (u punoj visini rogova) i UNIFIT 035 ispod rogova (ako je ovaj deo planiran). U potkrovlju su neophodne i zaštitne folije kako bi izolacija pravilno funkcionisala. Detaljnije o izolaciji potkrovlja pogledajte ovde: https://mojepotkrovlje.rs/odaberite-vas-slucaj/ i odgledajte kratak video o značaju folija u potkrovlju.

9. Treba da radim izolaciju kuće, imam nameru da radim kamenom vunom 10cm. Za fasadu mi je potrebno 160m2 i za potkrovlje 75m2. Šta je još potrebno i koliko bi to koštalo? Da li vi dovozite i u Prokuplju da li imate predstavništvo?

Ako smo Vas dobro razumeli, planirate da radite fasadu i krov. Za fasadu preporučujemo proizvod FKD-S Thermal ili FKD-N Thermal.

Za krov predlažemo kombinaciju kamene i staklene vune u LDS sistemu – detaljno mozete da pogledate na: https://mojepotkrovlje.rs/odaberite-vas-slucaj/

Spisak prodajnih mesta u Vašoj blizini pogledajte ovde.

10. Molio bih vas za savet. Kuća mi je građena od Ytong blokova. Koliko sam informisan, ytong je dobar termoizolator. Moje pitanje je, da li je dovoljno izmalterisati samo, ili je potrebno staviti kamenu vunu ili stiropor?

U pravu ste – Ytong spada u grupu materijala za zidanje sa dobrim termičkim svojstvima (kao i keramički termoblok) ali naša preporuka je da, u zavisnosti od debljine Ytong bloka, ugradite min. 5 cm kamene vune FKD-S Thermal jer tako dobijate kompletno rešenje. Ipak, odluka je na Vama.

11. Treba da gradim jednu niskoenergetsku kuću. Predviđena debljina termoizolacije fasade je 15cm na Ytong bloku od 30cm.

Vidim da Knauf ima debljinu od 15cm. Da li je ta debljina standardna ili se naručuje?

Ako nije standardna zanima me koje debljine su standardne. Jer na temeljnom zidu treba da stavim stirodur od 10cm, pa da znam da uklopim. Tj. ako 15cm nije standardna već recimo 12cm, onda bih stavio stirodur od 8cm.

Zanima me i podatak o gustini ploče kamene vune za fasadu, nisam našao na sajtu. Hvala unapred.

I koja bi bila preporuka FKD-S ili FKD-N, koje su razlike?

FKD-S Thermal kao i FKD-N Thermal u debljini 15cm spadaju u standardne proizvodne debljine ali ih je potrebno kod lokalnog trgovca najaviti ranije.

Razlike između pomenuta 2 proizvoda su u toplotnim i mehaničkim karakteristikama, i na kraju u ceni: FKD-S Thermal je premium proizvod ali je za kuću koju radite sasvim u redu i FKD-N Thermal – sa nešto boljom termikom a slabijom mehanikom i nižom cenom – na Vama je da odlučite u skladu sa budžetom.

Gustine nisu parametar koji se u skladu sa standardom deklariše.

12. Potreban mi je savet i specifikacija potrebnog materijala sa cenom. U pitanju je spratna kuća zidana na ciglu i po, dimenzije kuće su 8x12m, a površina fasade sa zabatima i prozorima oko 260m2. Da li može uporedna ponuda stiropora i kamene vune?

Nažalost, nismo u mogućnosti da Vam pošaljemo ponudu jer se mi kao kompanija ne bavimo ovim delom posla – ponudu možete zatražiti od izvođača radova koga odaberete a u tom procesu mi možemo savetodavno da se uključimo sa preporukama oko izbora materijala i/ili u toku izvođenja radova.

Ipak, možemo okvirno da kažemo da je cena sistema fasade sa kamenom vunom u odnosu na odgvarajući sa EPS-om (stiroporom) veća za 30-40% za ceo sistem, zavisno do izbora ostalih komponenti u sistemu.

Želite da ušuškate svoj dom fasadom sa kamenom vunom?

ili

Sekcija 5: Majstori i montaža kamene vune na fasadama

1. Planiram da stavim izolaciju i razmišljam o kamenoj vuni. Interesuje me da li imate ovlašćene fasadere i kako ih mogu kontaktirati. Kolika je garancija u tom slučaju?

Sa naše strane možemo ponuditi materijal (kamenu vunu) i uslugu da izvršimo dodatnu obuku za izvođače ako nisu do sada radili sa kamenom vunom. Više o samom sistemu pogledajte ovde.

Garanciju za fasadni sistem daje ‘nosilac sistema’ (kompanija koja proizvodi ostale komponente sistema – lepkove, završne dekorativne maltere), i na našem tržištu su prisutne mnoge renomirane kompanije. Jedna od takvih je i naša sestrinska kompanija Knauf, kojoj se možete obratiti za garanciju na ugradnju sistema sa kamenom vunom.

2. Zanima me kako vršite merenje spoljašnjih zidova, odnosno da li oduzimate površinu vrata od terasa i prozora, ili se i ona računa prilikom određivanja cene?

Merenja uvek vrši izvođač radova pre davanja konačne ponude, mi kao proizvođač izolacije nismo deo ovog procesa. Kada je u pitanju normiranje radova, u poslednjoj reviziji JUS normi kaže se da se otvori do 2 m2 ne odbijaju prilikom obračuna površina. Naravno, sve je stvar Vašeg dogovora sa izvođačem radova.

3. Da li ploča kamene vune ima lice i naličije? Odnosno, prilikom lepljenja, da li je potrebno obraćati pažnju koju stranu treba okrenuti ka zidu a koja bi trebalo da bude okrenuta ka spolja? Ako je to bitno, kako razlikovati te dve strane?

Ako je u pitanju fasadna vuna (za kontaktnu ili ventilisanu fasadu), od juna 2020. je u našoj fabrici u Surdulici počelo obeležavanje fasadnih ploča sa dve paralelne poprečne linije, kao na slici u nastavku – strana koja na sebi sadrži linije treba da ide ka spolja, tj. ka osobi koja ugrađuje vunu. Za ostale proizvode od kamene i staklene mineralne vune koji nisu fasadni – svejedno je kako ćete ih okrenuti.

4. Da li je obavezno tiplovanje kamene vune sa početnom lajsnom na visini od 2,80m?

Tiplovanje kamene vune je obavezno u svim situacijama i bez obzira na visinu objekta. Obavezno je da imate 6-8 tiplova po m2 a preporučujemo KI H1 ECO tiplove.

5. Imam pitanje u vezi fasade: obično majstori stavljaju manje od 14kg/m2 lepka ukoliko nisu licencirani, neki čak i duplo manje. Da li je to dobro? I gde da nađem licencirane majstore i da li su oni skuplji?

Način rada i količinu lepka između ostalog propisuje nosilac kompletnog sistema (firme proizvođači lepka i završnih slojeva poput Knaufa, Baumita, Ceresita i sl.) ali postoje univerzalna pravila koja su ista za sve – kada su fasade sa kamenom vunom u pitanju potrebna je veća količina lepka u odnosu na stiropor i ona je min. 12-14 kg/m2 za faze lepljenja i armiranja mrežice.

Što se tiče sertifikacije majstora, opet je to u domenu proizvođača sistema koji obično izdavanje garancije vezuju za sertifikovanog majstora – mi smo proizvođači samo dela sistema i ne sertifikujemo majstore ali možemo da posavetujemo majstore koje Vi izaberete.

Sekcija 6: Postavljanje nove izolacije na fasadi preko stare i kombinovanje sa materijalima

1. Pošto sam rešila da kuću izolujem kamenom vunom, na vašem YouTube kanalu saznala sam šta mi sve treba i kako treba da se uradi, zanima me da li posle postavljanja izolacije preko nje može da se postavlja dekorativna fasada od lomljenog kamena? I koji lepak se koristi za taj kamen?

Mi ćemo Vam odgovoriti na deo pitanja vezano za kamenu vunu a u vezi sa lepkom će Vas kontaktirati kolege iz naše sestrinske kompanije Knauf Zemun.

Da, moguće je raditi kamen kao završni sloj fasade sa kamenom vunom. Izbor kamene vune za ovu poziciju je FKD-S Thermal. Način lepljenja, izbor lepka i/ili debeloslojne obrade malterom zavisi od više faktora, a naročito od težine kamena po m2, te bi bilo dobro da i taj podatak pribavite za dalju razradu rešenja.

2. Na kući mi je urađena fasada stiroporom 5cm 2003. god. Pošto sam uradio izolaciju potkrovlja staklenom vunom recite mi da li je moguće da na postojeću fasadu dodam jos 5cm kamene vune spolja i kako se to radi, ako se radi uopšte? Ili moram da skidam postojeću fasadu pa nanovo?

Ukoliko je postojeća fasada u dobrom stanju (nema tragova otpadanja, ljuštenja i sl.) nova fasada sa kamenom vunom se može uraditi na postojeću uz prethodne korake:

  • Nanos podloge na postojeći završni sloj (tipa Knauf Grundol)
  • Lepljenje i tiplovanje kamene vune (kod izbora tiplova uzeti u obzir ukupnu debljinu novih i postojećih slojeva na fasadi)
  • Nanos završnih slojeva (lepak, mrežica, završni sloj)

Dakle, ključna stvar je provera stanja postojeće fasade.

3. Kuća mi je veličine 10×11 m, prizemlje, sprat i potkrovlje. Na kući je urađena izolacija perlit betonom. Stolarija je Jelovica i veoma dobro dihtuje. Dosadašnja izolacija nije loša ali bih hteo da je poboljšam. Interesuje me dodatna izolacija kamenom vunom. Koliko treba, koja debljina, koliko bi koštalo i slično?

Postavljanje izolacije od kamene vune na spoljnim zidovima na kojima je perlit-beton je u principu moguće, ako je perlit dobro vezan za podlogu (zid), što znači da nema slaba mesta koja “zvone” kada kuckamo po fasadi. Verovatno imate perlit u sloju 3-5 cm.

Predlažemo da ugradite minimalno 8cm izolacije od kamene mineralne vune tipa FKD-S Thermal.

Kontaktni fasadni sistem osim izolacionog materijala poseduje i druge komponente (lepak, mrežica, prajmer, završni dekorativni malter). Za informacije o cenama i proizvođačima sistema pogledajte našu stranicu sa prodajnim mestima.

4. Da li je pravilno kombinovati mineralnu vunu kao unutrašnju (između gips-kartonskih ploča i bloka) i stiropor kao spoljašnju izolaciju? U pitanju su spoljašnji zidovi – stavio bih 10cm stiropora sa spoljne strane i mineralnu vunu 5cm iznutra i zatvorio je sa gips-kartonskim pločama.

Ovakav slučaj uglavnom imamo kada je u pitanju intervencija iznutra, a sa spoljne strane je već bio stiropor u okviru zatečenog stanja. U principu nije nepravilno, ali je bitno voditi računa o difuziji vodene pare i staviti adekvatnu parnu branu između gipsa i vune unutra, sa toplije strane izolacije. Ovaj proračun se radi u softveru za građevinsku fiziku, naši inženjeri ga rade uslužno, možete nas kontaktirati na [email protected].

Naš predlog bi ipak bio da uradite kompletnu izolaciju sa spoljašnje strane – za novogradnju je optimalna debljina vunom 10cm, ali važi princip što više-to bolje.  Više detalja o sistemu kontaktne fasade sa kamenom vunom pogledajte ovde.

5. Da li je moguće odraditi izolaciju kamenom vunom pre fasade, na kuću koja ima tzv. sendvič zid, blok, stiropor 3cm, cigla?

Odgovor je – DA; kamenu vunu mozete postaviti i na senvič zid kao novu kontaktnu fasadu. Obrnuti slučajevi nisu preporučljivi – ako već imate kamenu vunu u sistemu zida pa da potom postavljate stiropor.

6. Živim u kući na spratu. Pre 10 godina renovirao sam ceo sprat, postavio PVC prozore, uradio centralno grejanje itd. Kada sam se uselio, prve zime na prozorima je počela da se pojavljuje kondezacija u toj meri da su celi prozori bili zamagljeni. Mislio sam da će to da se reši kada budem uradio izolaciju.

Posle par godina uradio sam i izolaciju stiropor 8cm, međutim problem nisam rešio. Prozori i dalje magle, ove godine mi je u par ćoškova bilo i mokro tako da mi se malo pojavila i buđ. Inače, i na ploči iznad je postavljen stiropor 5cm kao izolacija.

Ne znam ni sam koga nisam pitao da mi pomogne, sve su to neka nagađanja, ali niko ne zna da mi kaze tačno u čemu je problem i šta da radim da bi taj problem rešio. Molim vas ako možete da mi pomognete, ili ako znate nekoga ko može da mi reši problem?

Problemi koje ste imali u početku su mogli biti rezultat toga što niste imali spoljnu izolaciju, koju ste u međuvremenu uradili. Pod uslovom da je izolacija urađena kako treba (npr. bitni su detalji izolacije špaletni oko prozora) i da se prostor u kome živite redovno provetrava (prirodna ventilacije je neophodna), problem sa rošenjem prozora bi trebalo da prestane.

Naš predlog je da, ukoliko već niste, kontaktirate proizvođača prozora i iznesete im problem – jer Vi ste svakako uradili sve što je potrebno da nemate probleme koje ste opisali.

Želite da ušuškate svoj dom fasadom sa kamenom vunom?

ili